Újra a májról

Túl a Csikungon a májról

Májunk egészségének megőrzését a csikung gyakorlatokon kívül támogatni  tudjuk étkezési tanácsokkal, hasznos gyógynövényekkel, tisztítással és testmozgással is.

A kínai gondolkodás a májat az egyik legfontosabb szervek egyikének tartja. Egyrészt feladata a vér tárolása, másrészt az energia szabad áramlásának biztosítása az elmébe és a testben. Ha valamilyen oknál fogva nem képes a vért elraktározni és szükség esetén kibocsátani, az a szervezet csijének pangását idézi elő. Ha az energia áramlása  akadozik, betegségek üthetik fel  a fejüket és megnövekszik a szervezetben a testi és mentális feszültség.

Kora tavasszal melegítő hatású élelmiszereket együnk, mint például pirított zöldséget, és tegyünk bele egyre több és több friss zöldséget ahogy sorra eljön a szezonjuk. Például, fejes salátát, retek levelét, vízitormát.  Minél több könnyű salátát fogyasszunk. Az ételeinkre szórjunk szezámmagot, mert az nagyon használ  a májnak.

Szezámsó - Gomashio

A só az egyik legerősebb jang, a szezám pedig jin minőség, így keverékükben az energiák kiegyenlítődnek. Só helyett használhatjuk minden étkezéshez.

A só - szezám aránya:
1:10 - 1:16 tengeri sóval (csak finomítatlan, szürke sót használjunk!)
1:15 - 1:25 bányasóval (szintén finomítatlan, jódozatlan legyen)


Készítéséhez dörzsmozsár szükséges.

1. Megmossuk és lecsöpögtetjük a szezámmagot.
2. Előmelegített öntött vas, vagy vastag falú edényben a magakat állandó kevergetés mellett aranysárga állapotig hevítjük. Vigyázzunk, mert a magok hamar megbarnulnak, megégnek. Amikor ujjaink között szétnyomható a mag, akkor jó.
3. A dörzsmozsárba töltjük a felhevített szezámmagokat.
4. A sót addig hevítjük, amíg minden víztartalma elpárolgott. A só így felvette még a tűz jang energiáját, így könnyen összedolgozható a szezám jin olajával. A dörzsöléssel minden sószemcse szezámolajjal vonódik be.

Dörzsölésnél figyeljünk arra, hogy:
- ne őröljük nagy nyomással
- elég, ha a szezámmagok 2-3 darabra törnek, és csak 80-90 %-uk van szétmorzsolva
- ne őröljük gyorsan
- az őrlést ölben végezzük, a mozsár aljáról indulva, az oldalán spirálisan felfele haladva és vissza.

A jó szezámsó nem sós. Zárható edényekben (üveg, kő, fa, kerámia) kb. egy hétig tárolható.

Hatásai:
- erősíti az immunrendszert
- kiegyenlíti a sejteken belüli kálium és a sejtközi nátrium egyensúlyát
- minden szövetelemre hat, de leginkább a csontra
- a szervezet savasságát semlegesíti
- erősíti az idegrendszert
- a szervezet jin-jang egyensúlyát helyreállítja
- fertőzésgátló

(Somlósi Lajos receptje alapján)

A cikória elvonja a májból a hőt, és az epehólyagnak is jót tesz. Az eper is erősíti a mája és a vesét és jól alkalmazható túlzott vizelési kényszer és szédülés esetén. További ajánlott élelmiszerek: articsóka, spárga, bogyós gyümölcsök, hajdina,  káposzta, sárgarépa, zeller, gyermekláncfű, édeskömény, fokhagyma, citrom, köles, petrezselyem, paszternák, barnarizs, napraforgómag.

Egyszerű és olcsó, ám rendkívül hatékony gyógyszer a máj pangása ellen, ha egy bögre forró vízből és egye evőkanál almaecetből készült italt iszunk. Ellenjavallt, ha a szervezet a túlhevülés jeleit mutatja. ilyenkor jobb, ha az almaecetet  friss citromlével helyettesítjük, mert az valamivel "hűvösebb".  Pár héten  belül a forró víz ivás legalább ötször szólított meg, ezért nekem is írnom kell róla. Legutóbb amikor az atlaszomat tették helyre, az asztmatikus köhögésemre javasolták, hogy a forró vízbe tegyek sót, és igyam naponta többször.

A természetgyógyászok régóta hirdetik, hogy a máj tisztítása mindig az elsődleges fontosságú kérdések között szerepel. A máj sajnos csak akkor ad le vészjeleket, ha a működési zavar vagy a károsodás már előrehaladott állapotba jutott, tehát fontos, hogy a kezeléshez megelőző jelleggel álljunk hozzá.

Nézzük a "Harper-féle májtisztítást"

Minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy nagy pohár sárgarépalevet, amely natúr sárgarépából készült és amibe egy nagy evőkanál hidegen sajtolt olajat teszünk, valamint két citrom kifacsart levét. Valóban nagyon jótékonyak az olyan italok, melyek cékla, sárgarépa, citrom és alma levének valamilyen keverékéből tevődnek össze. Az ivókúrát legalább két héten át folytassuk. Legjobb tavasszal vagy nyár elején.

A máj kiegyensúlyozatlansága merevséget idézhet elő a szervezetben, ezért a nyújtózkodási gyakorlatok nagyon hasznosak - persze a csikung gyakorlatok előtt 😎 - mert ruganyossá teszik az izmokat, és oldják a feszültséget. A test rugalmatlanságát és merevségét a máj pangása is okozhatja, tehát az izmok nyújtása és lazítása egyúttal pozitív visszahatás is gyakorol a májra, jót tesz a pangás ellen is.

A májmeridián a nagylábujj felszínének tetejéről indul, végigfut a lábfejen és a lábszár belső részén, körbemegy a nemi szervek körül, aztán keresztül halad a májon és az epehólyagon. Innen a test belsejében folytatja az útját felfelé, eljut a torokig, míg végül a szemben ér véget. A meridián legfontosabb pontja a 3-as pont, ami a lábfej tetején, a nagylábujj és a második lábujj közötti mélyedésben helyezkedik el, mintegy 2,5 cm távolságra a lábujjak közötti bőrtől.  E pont ingerlése megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti az ingerlékenységet, erősíti az immunrendszert és a májat, megszünteti, vagy enyhíti a fejfájást, csökkenti a a valamilyen étel iránti mohó sóvárgást (még az allergikus érzékenységet is csökkenti), megszünteti a stressz, a feszültség,  sőt a szervezetbe került méreganyagot kellemetlen hatását és a következményeit, és javítja a lábak vérkeringését. Hüvelykujjunkat előre-hátra mozgatva gyengéden dörzsöljük a pontot körülbelül 1-2 percen át.

A dr. Wu féle csikung tanfolyamon tanultam a kormányzó meridián 20-as pontjának fontosságát, az  a pont Baihui pont, a fej tetején található, és úgy nevezik, hogy az "ezer találkozás pontja".  A máj csijét növeli  és segít neki szétoszlatni az egész szervezetben.

A bejegyzés egy kicsit hosszúra sikeredett, viszont a csikung tanfolyamokon nincs idő arra, hogy az egyes meridiánokról, az egy szervekkel kapcsolatban kifejtsük a legfontosabb tudnivalókat.