Szemgyakorlat

Minden alkalommal újra és újra elcsodálkozom, mikor a csikungos társaim családtagjaik otthon úgy nyilatkoznak rólunk, hogy mi csak a szemünket forgatjuk a csikung klubokban. És tényleg rendszeresen végzünk szemgyakorlatokat is! Miért is vagyok ezért úgy oda?

Ez adta az ötletet, írni kellene a gyakorlatokról is, nem beszélve arról, hogy az oldal látogatóit a csikung gyakorlatok érdeklik a legjobban.

A szem a máj nyílásai. A szembajban szenvedőnek gyakran van valami májbaja is. A taoista tan szerint a harag a rossz májműködésből ered és azok az emberek, akik túl sokat használják a szemüket gyakran mérgesek. A szem belső gyakorlata egyszerre erősíti a szemet és májat és segít megelőzni számos betegséget.

A szem különösen annak mozgása elárulja az intelligenciát. Az intelligens embereknek széles szemmozdulataik vannak, állandóan figyelik környezetüket. Ha a mozgás lassú vagy korlátolt, akkor korlátozott intelligenciával állunk szemben, amelynek szüksége van a szemgyakorlat gyógyító hatására.

A szemgyakorlattal csökken a szemek táskássága és a karikák, amelyek azért alakultak ki, mert gyengébb az általános anyagcsere és esetleg víz rakódik le valahol.

 1. Hüvelykujjunkat helyezzük a szemüreg felső szélére, a szem sarkánál. Érezni lehet a csonton egy kis mélyedést. Ezt a pontot erősen kell nyomni. Minden fájdalom valamilyen görcsöt jelent. Tízig számolva masszírozzák a pontokat. Picit pihennünk, majd ismételjük háromszor.
 2. Helyezzük mutatóujjunkat a szemüreg alsó részének közepére, az ott lévő mélyedésekbe. A szemüreget kell nyomni, nem az arcot. Tízig számolva masszírozzuk ezeket a pontokat. Lazítás, majd ismételjük háromszor.
 3. A mutatóujjat helyezzük a szemüreg felső szélére, a szem sarkába. Nyomjuk, masszírozzuk tízig elszámolva, pici szünet, majd háromszor.
 4. Tegyük a középsó ujjunkat a halántékra, úgy hogy a szemöldök vonalát követve elérjék a fej egyik mélyedését. Tízig számolva masszírozzuk ezeket a pontokat. Lazítás, majd ismételjük háromszor.
 5. Dörzsöljük erősen egymáshoz tenyerünket, míg fel nem melegszenek. Takarjuk be a szemünket úgy, hogy enyhén kulcsoljuk össze ujjainkat. A szemet nem kell nyomni. Tízig kell számolni, ezt is háromszor kell ismételni, hogy érezzük  a kezünkből áramló energiát.
 6. Enyhén masszírozzuk a szemünket a mutató és a középső  és gyűrűs ujjunkkal. A szem körüli csontot körző mozdulattal, a szem belső sarkánál kezdve. Az orr mellett felfelé, majd a szemöldök mentén a halánték felé haladva, a szemek alatt pedig vissza az orr felé. A mozdulatot itt is tízszer kell ismételni. Lazítás, majd még háromszor ismételjük meg ezt a gyakorlatot is. Ha ellenkező irányban masszírozzunk akkor az gyengíti a szem körüli izomzatot, és ráncosodást idézhetnek elő.

Amikor a szem fáradt, ezek a gyakorlatok az egész testet felfrissítik néhány perc leforgása alatt. Hatékonyságuk még nagyobb, ha a májat erősítő gyakorlatokkal együtt csináljuk.  (A  májgyakorlatról későbbi bejegyzésben lesz szó!)

Ha vannak fájó, érzékeny pontok, ügyeljünk arra, hogy ezeket nem nyomjuk erősen, finom nyomás is elég ahhoz, hogy helyreállítsa a normális látást.

Az első két pont használható a diagnózis megállapítására. Ha nyomásra bármilyen fájdalom jelentkezik, jelzi, hogy rendellenesség van a szemben vagy a szervezetben.

A következő gyakorlatokat is alkalmazhatjuk, ezek is erősítik a szemet és a körülöttük lévő izmokat.

 • A fejet egyenes tartva nézzünk a mennyezetre, majd le a földre. A szem mindig lassan és szabadon mozogjon.
 • Jobbra és balra.
 • Oldalra le és oldalra föl.
 • Másik oldalra föl és oldalra le.
 • Forgassuk körbe a tekintetünket először az óramutató járásának irányába, majd ellenkezőleg.  Ez kb. 10 percet vesz igénybe, ha lassan csináljuk. (Na tessék! Mégis forgatjuk a szemünket ).
 • Tegyük a meleg tenyerünket a szemre, és pihenjünk kicsit. (Figyelem nem kell leszorítani a karunkat az oldalunkhoz!)

Kételkedjetek!  Nem kell nekem elhinni, hogy aki hosszú időn keresztül rendszeresen folytatja ezeket a gyakorlatokat, mindig jól fog látni.

Próbáljátok ki!