Orrgyakorlat

A orr a tüdő nyílása.

Az allergia, folyás vagy egyéb gyulladásos állapot a tüdő gyengeségét mutatja. Az orr körül lévő pontok izgatásával sikerül   a tüdőt és az orrüreget jó egészségben tartani.

Ezek a pontok a meridiánokkal állnak kapcsolatban, melyek energiával látják el az orrot és annak környékét. Ezeket a pontokat megnyomva állandó energiaáramlást idézünk elő az orr és az arcüreg között.

Ezeket a gyakorlatokat annyiszor végezzük el, ahányszor szükségesnek látjuk. Ha kevés az idő egyszeri ismétlés elegendő, ha több az idő, kilencszer ismételjük.

A mutatóujj hegyével mindkét oldalon nyomjuk az alábbiakban jelzett pontokat.

  • Kezdjük az orr tövében és kb. tíz másodpercig gyakoroljunk nyomást, majd masszírozzuk kis ideig, de gyúró-nyomó masszáz mozdulatokat is végezhetünk.
  • Dörzsöljük két kezünket össze, elsősorban a mutató és/vagy a középső ujjunkat), hogy felforrósodjanak. Majd dörzsölgessük orrunk két oldalát , ezekkel az ujjainkkal fel és le, hogy orrunk felmelegedjék. Ismételjük 10 szer legalább.
  • Nyomjuk meg a szemöldök közötti pontot mindkét kézzel. Ezt rövid masszírozás kövesse.

A gyakorlat során mély és beható nyomást kell alkalmazni. Lehet, hogy eleinte érzékenyek lesznek e pontok, talál fájdalmat is érzünk. Ez valamilyen gyengeséget jelez vagy akadályt a meridiánokon. Néhány napon folytassuk a gyakorlatot és érezni fogjuk, a fájdalom eltűnik.

És ami a legfontosabb megfigyelhető, hogy kevésbé leszünk fogékonyak az influenzára, az allergiára és homloküreg gyulladásra.