Mi a legfontosabb?

A csikung lenne az?


James McRitchie az alábbiakat írta a csikungról az Édesvíz kiadó gondozásában 1994-ben megjelent Csikung c. könyv bevezetőjében:csikung virág

A Csikung egyike a legfontosabb tevékenységeknek, amelyeket végezhetünk. Az elmúlt harminc évben az akupunktúra, illetve a keleti test-energia tanítások szökőárként öntötték el a Nyugatot. Ma már mindennaposnak számítanak. Szerencsére ugyanaz történik most a Csikunggal is, s ez mindenki javára válik. "

Teljesen egyet értek az íróval, és vele együtt remélem, hogy az írás arra készteti, az olvasót, hogy minél többet tudjon meg a Csikungról, hogy elkezdjen gyakorolni, elkezdje ápolni és fejleszteni önmaga legfontosabb részét az energiáit.

Tegnap volt egy új csikung tanfolyam, a végén az egyik tanítványom azt mondta, hogy  ő "JÓL ÉRZI MAGÁT". Kell ennél több? - kérdeztem vissza.  Mert ez a lényeg, hogy pont azért gyakoroljuk a csikungot, az a legegyszerűbb ok, hogy jólesik!  ( Ki ismer egyetlen épeszű embert, aki szívesebben érezné magát rosszul, mint jól?

De  mit is jelent az, hogy jólesik?

Egészséget, jó közérzetet, érzelmi tisztaságot és egyensúlyt, biztonságot a teljesség érzését, tiszta gondolkodást, boldogságot, megelégedettséget, a magasabb én elérését, spirituális fejlődést.....

A csikung gyakorlatok pozitív hatása sokféleképpen érzékelhető:

  1. Jelentkezhetnek olyan szubjektív hatások mint a látás javulása, kitisztult tudatállapot, emelkedett, euforikus közérzet, tökéletes belső béke, teljes ellazultság, frissesség és más kellemes érzések.
  2. Jelentkezhetnek olyan, tisztán fizikai változások,mint a jobb kondíció, jobb emésztés, élénkebb vérkeringés, fokozott ellenálló képesség, csökkent fáradtság és fásultság.
  3. Megszűnhetnek bizonyos problémák és negatív tünetek. Ezek lehetnek egészen különlegesek, sőt még  olyanok is, amelyekről nem is tudunk, amíg meg nem szűnnek.

Persze akinek nincs ideje magára, hogy elmenjen életében egyszer legalább egy csikung tanfolyamra, és hetente legalább egy alkalommal gyakoroljon a fenti hatásokért, nem lehet rajta segíteni.

Van aki úgy gondolja, hogy neki nincs még félórája sem, hogy magával foglalkozzon,  hiába súlyos beteg, nem akar változtatni, az eddig  jól megszokott életén, amivel mondjuk ilyen eredményre jutott.  Rendben van, elfogadom.

"Nincs biztosabb jele az elmebajnak, mint hogy ugyanazt tesszük újra meg újra, és közben azt várjuk, hogy az eredmény más legyen.' Einsten

Jó lenne, ha nálunk is mindenki tudná, hogy Kínában elfogadott tény, hogy a csikung egyaránt alkalmazható betegségek gyógyítására és megelőzésre, a fizikum erősítésére, a korai öregedés elkerülésére és az életkor meghosszabbítására.

Gondolkozzunk csak el egy pillanatra ezeken az állításokon:

  1. Gyógyítás: ez mindannyiunk számára fontos (kivéve a gyógyszergyárakat). A Csikung forradalmasíthatja az orvostudományt és az egészségügyet, amivel mindannyian jól járnánk.
  2. Betegségek megelőzése: lehet hogy ez az a sokat keresett módszer, amellyel megelőzhetők a bajok és megőrizhető az egészség.
  3. A fizikum erősítése: Mindenki szeretné, ha szervezete edzett és egészséges lenne, ezt bizonyítja az a tömeghisztéria is, ami a fogyókúrát, sportot, tornát és aerobicot ötvözi.
  4. A korai öregedés elkerülése: mindenki öregszik, de senki nem akar gyorsabban öregedni, mint ahogy szükséges.
  5. Az életkor meghosszabbítása: az egészséges emberek túlnyomó többsége minél tovább szeretne élni.

Végül is  miért gyakoroljunk Csikungot?

"Mert ez az  egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkkal."