Kar-, és lábdörzsölés

Ez is egy csikung gyakorlat lesz, de előbb a meridiánokról kell írnom pár mondat.

A meridián kifejezést a földrajzból vették át, olyan vonalat jelent, mely egy sor előre meghatározott pontot köt össze.  Mesterem  szerint helyesebb, ha a csatorna kifejezést használjuk.

Tizenkét fő meridián létezik létezik a testünkben,  szimmetrikusan helyezkednek el az alábbiak:

  • Máj -Epehólyag
  • Szív- Vékonybél
  • Szívburok - Hármasmelegítő
  • Lép - Gyomor
  • Tüdő - Vastagbél
  • Vese - Húgyhólyag

Nyolc mellékmeridián vagy páratlan vezetékről kell  még szólnom, a két legfontosabb a kormányzóvezeték és a befogadóvezeték. Ezeken a meridiánokon lévő pontokat használja az akupunktúrás orvos  és a Hagyományos Kínai Orvoslás is.

A biofizika ma már bizonyítani is tudja a kínaiak korai meridián elméletét.

Ezeken a meridiánokon megállíthatatlanul áramlik az energia.  A taoisták megfigyelték az energiaáramlást és szervórát  dolgoztak ki.

Szervóra


MERIDIÁN IDŐ
tüdő éjjel 3 - reggel 5 óra
vastagbél reggel 5 - 7 óra
gyomor reggel 7 - 9 óra
lép és hasnyálmirigy reggel 9 - 11 óra
szív nappal 11 - 13 óra
vékonybél nappal 13 - 15 óra
húgyhólyag n appal 15 - 17 óra
vese este 17 - 19 óra
szívburok este 19 - 21 óra
hármas melegítő este 21 - 23 óra
epehólyag este 23 -  éjjel 1 óra
máj éjjel 1 - 3 óra


A nem éppen rövidre sikerült bevezető után nézzük végre a gyakorlatot magát.

Lefelé irányuló masszázzsal kezdünk, a tenyerünket helyezzük a comb külső részére és folyamatos mozgással húzzuk a kezünket végig a láb küldő részén a bokáig, a lábujjainknál fordulunk és a lábszár belső részének felfelé irányuló masszázzsal , lassan csúsztassuk a kezünket felfelé a nemi szervig, ott fordulunk a comb külső részéhez és így ismételjük legalább kilenc kört leírva, egyszerre a két lábon.

Állva, fekve vagy ülve is végezhetjük. Kezünkkel nyomjuk folyamatosan a combunkra, ne könnyű simogatás legyen.

Ez a mozgás eloszlatja a test energiáit, s ez igen hasznos az elhízás, vízfelesleg és a magas vérnyomás esetében. Kívánatos a gyakorlatot reggel végezni.

Ugyanúgy masszírozhatjuk a  karunkat, mint a lábat, ezzel serkentjük a szív, a tüdő meridiánjait, melyek a kar belső részén helyezkednek el és a vastagbél és a vékonybél meridiánjait, melyek a kar hátsó, váll felé eső részén helyezkednek el.  A jobb tenyeret tegyük a bal honunk alá, és a kar belső oldalán haladjuk lefelé, a tenyérnél fordulunk és a kar külső részén érünk vissza a kiinduló helyzethez.  Ezt is legalább  kilencszer ismételjük, értelem szerint előbb a bal kart masszírozzuk, majd a jobb karon folytatjuk.

Nagyon jól fog esni, de ne nekem higgyetek, tessék megpróbálni!