Fáradtabbak vagyunk?

Jártamban keltemben egyre többet hallom  a  "Milyen fáradt vagyok!' felkiáltást életkortól függetlenül. Indokok tömegét is sorolják ki, mindenki felelős a fáradtságukat illetően.

Az viszont nem jut eszükbe, bár lehet nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy minden a rendelkezésünkre áll, hogy mindannyian mindent megkaptunk, csak nagyon kevesen használjuk ki a lehetőségeinket.

De nézzük csak mikor is érezzük igazán jól magunkat és energikusnak? Ha a testet és a lelket egyensúlyba hozzuk. Minden egyes csikung klub után érezni lehet ezt az egyensúlyi állapotot, amikor is a szerveinkben és energiapályáinkon egyensúlyba kerül a férfi (jang ) és a női (jin) energia, - úgyis mondhatnám a hideg és a meleg energia -,  a könnyebb érthetőség érdekében, bár kicsit leegyszerűsítve. Ez az érzés a tökéletes egészség érzete. Igazából azért  több ennél, nyugalom, szenvtelenség, harmónia, boldogság, szeretet, derű szavakkal lehetne legjobban leírni ennek az állapotnak az érzését.

A fáradtság mögött   legtöbbször jang energia hiány áll. A fáradtság jelzi, hogy elégtelenül áramlik a testben, a szerveinkben, az energiapályáinkon az energia.

Az a bizonyos energia,  - amit egyre többen értenek ha "CSI"-nek mondjuk - persze ott van körülöttünk, mindenki meríthetne belőle kedvére - de mintha az energiafelvevő készüléke elromlott volna az emberiségnek.  Olyan, mintha az energiapálya blokkolva lenne, ahogy az ereinkben az érelmeszesedés hatására egyre nagyobb szűkületekkel kell szembenézni, a meridiánjainkban is lesznek szűkületek, kezdetben csak kicsit vagyunk fáradtabbak, később már  jobban, a kor előrehaladtával kevesebbet végzünk el azonos idő alatt.

Ez szerencsére visszafordítható folyamat, mert csikung gyakorlatok hatására kipucolódnak a  meridiánjaink és egyre nagyobb lesz az energiaáteresztő képességük, és huss elillan a fáradtság.

Egy munkáltató mesélte el nekem a napokban, hogy szerinti nagyon elhibázott lépés a nyugdíjkorhatár állandó emelése. Mert ahogy idősöknek az alkalmazottjai   kb. 55 év után megfigyelhető, - kinél mikor-, hogy szinte egyik évről a másikra a munkateljesítményük akár 50 %-al is lecsökkenhet.  Elfejelt dolgokat, nem végzi el határidőre a rábízott munkát ... stb. És végül nem termeli meg számára a munkabérének egy részét sem, és akkor hol vannak még a járulékok.  Elgondolkodtam, de nem akartam vitába keveredni vele, hogy mi is leszünk majd ilyen idősek, és akkor magunkat is leírjuk majd. Jól tettem, viszont a gondolat befészkelte magát a fejembe, nem hagy nyugodni azóta sem.  Lehet, felajánlom neki a lehetőséget, hogy küldje el az idősebbeket, akik már nem teljesítenek 100 %-san csikung tanfolyamra, és közösen írjuk meg e oldal hasábjain a tapasztalatainkat.

A csikung nem  csodát tesz, hanem kiegyensúlyozottá és boldoggá tesz, fokozza a vérkeringést, ezáltal a csi áramlását is a szervezetben. Gyakorlással javíthatjuk, sőt irányíthatjuk szervezetünk energia ellátását. És nyugodtan állíthatjuk, hogy kiemelkedő jelentősége van a betegségek megelőzésében.