“Életünk és a stress” Selye János könyve alapján

Jó ideje fontolgatom, hogy könyvajánlót írok ezen az oldalon, nyilván a csikungról illetve az energiákról szóló könyvekről,  olyat, mint a www.csikung.hupont.hu oldalon is található. Ma átsétáltam a szomszédba  Szmolikához, és kezembe nyomta a Selye János régóta keresett könyvét "Életünk és a Stress" c. könyv hetedik kiadását, amit 54 évvel ezelőtt adtak ki először Montreálban.

Az Akadémia Kiadó az alábbiakat írta a könyv borítójára, amit teljes egészében idézni fogok, mert annyira a ma emberének szól, hogy el sem hiszi majd a kedves olvasó ( az amerikai torontói, san franciscói  olvasók írhatnának nekem pár sort magukról,  miről szeretnének itt olvasni) (pontosítok mindenki írhat nekem erről, külföldről és itthonról, mondjuk Debrecenből, Budapestről, Pécsről, Moszkvából stb.).

"Kanadában élő hazánkfiának, a montreali egyetem világhírű professzorának felfedezése, a stress, az utóbbi idők biológiai kutatásának egyik legjelentősebb vívmánya. Mi  a stress? Az a hormonális eredetű élettani képesség, mely a létéért folyó küzdelemben a szervezet folyamatos alkalmazkodását,  a külső és belső ártalmak elleni védekezését biztosítja. A stress a vészreakció, az ellenállás és (túlságosan erős ártalom esetén) a kimerülés három fokozatában nyilvánul meg, biológiai alapján a mellékvese hormontermelése szolgáltatja. A lelki élet működésének, a betegségek kialakulásának és gyógyításának újszerű szemléletét, s ennek kapcsán az egészséges életmód hasznos bölcseletét építette fel Selye professzor a stress-elméletre. Ez a könyv megnyerően egyszerű stilusban számol be a kutatásának történetéről és eredményeiről."

Ebből a könyvből szívesen merítenék gondolatokat, akár  egy saját oldalt szánva a témának, mert a könyv a  ma emberének szól, sőt aktuálisabb, mint 1956-ban volt.

Megkérdezem:

  1. Érdekel valakit a stress, a Selye féle stress-elmélet? Itt a nem is válasz.
  2. Legyen az elméletnek saját oldala?
  3. Ismerik Kanadában a professzor nevét, munkáságát?
  4. És más országokban?
  5. Mit jelent a munkássága a magyaroknak? Jelent valamit?
  6. Mi köze a könyvnek a csikunghoz?  Lehet?
  7. Keressünk szakértőt hozzá?
  8. És bármi ..
  9. amit fel sem tettem.

És várom a válaszokat  az  esztermoka@gmail.com e-mail címre!

Érdekességként:

Selye János 1907 – 1982. Mit jelent Selye János munkássága a mai magyar társadalom számára? Kopp Mária  ( MTA doktor, Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet, kopmar@net.sote.hu írása itt található: http://www.behsci.sote.hu/kopp-selye-magyar-tudomany.htm