Élénkebb, aktívabb, kipihentebb

apple 4 2011.szeptember 042

Van egy csikung gyakorlat amitől élénkebb, aktívabb és kipihentebb az ember, pláne, ha reggel ébredés után végzi.

Ahogy állunk a szerveink egymásra rakódnak. Néha módot kell adni arra, hogy a szervek lazítsanak és elegendő helyük legyen a megfelelő vérkeringéshez. Megint csak a legjobb az állatokat megfigyelni, és tőlük tanulni.

Álljunk négykézláb az ágyunkon vagy a padlón, úgy hogy a kezünk ujjai, a térd és a tenyér a talajt érje. Emeljük fel a fejünket, a mellkas maradjon párhuzamos a talajjal. Néhány másodpercig maradjunk így, hogy a vér szabadon keringhessen az altestben s a belső szervekben.

Majd lassan üljünk le a sarkunkra és homokunkat  hajtsuk le a földre. A kar legyen elől nyújtva. Behunyjuk a szemünket és néhány másodpercig maradjunk így, majd szép lassan emelkedjünk újra négykézláb.

A légzést össze lehet harmonizálni a gyakorlattal, de nem kell erőltetni, csak természetesen.

A gyakorlat alatt a gyomor és a belek vért tartottak vissza, s ez az emésztést serkentette. Amikor a sarkunkra ülünk, a vért a szív, a tüdő és az agy felé irányítják. Majd könnyen visszatér a szívhez, hogy az pihenhessen. Amíg mélyen alszunk, az agyba irányuló vér csökken. Ha reggel végezzük a gyakorlatot, növeli az agy vérkeringését. Hatására sokkal élénkebbek, kipihentebbek, aktívabbak leszünk.

Akinek magas a vérnyomása csak módjával végezze, mert veszélyes lehet.

De azok is, akik nem szenvednek magas vérnyomásban, csak fokozatosan végezzék a gyakorlatot. Engedjék, hogy az erek, a hajszálerek megszokják a vér nagyobb áramlását.  Eleinte csak egyszer-kétszer ismételjük,  majd fokozatosan, néhány hét alatt emelhetjük az ismétlések számát kilencig.

Következő bejegyzésben megismerjük majd a  seiza ülés előnyeit.