Csikung útközben is

Az autókban korlátozott a mozgáslehetőség nemcsak a sofőrök, hanem az utasok számára is. A kevés hely hozzájárul az utazás miatt feszültség növekedéséhez, másrészt még inkább átérezzük a mozgás szükségességét.

A gyerekeknél pedig halmozottan hiányzik a  mozgás, velük kötelező lenne többször megállni, szaladgálni wp-monalisa icon.   A csikung számos technikát ajánlj a sofőrök feszültségének oldására. Egyes gyakorlatok a hosszú ideig tartó ülés okozta fizikai kényelmetlenséget is a lehető legkisebbra csökkentik.

Légzés

Zárjuk össze  a szánkat, támasszuk a nyelvünk hegyét a felső fogsor fölött a szájpadlásnak, és lassan szívjuk be  a levegőt. Egy ideig tartsuk benn, majd kissé nyissuk ki a a szánkat és lassan, hosszan fújjuk ki a levegőt. Kétszer ismételjük meg a fentieket, úgy hogy minden kilégzés hosszabb legyen az előzőnél.  Többször ismételjük útközben a hármas légzési ciklust.

Ülés

Számos jármű ülését helytelenül tervezték, s ennek következtében a különösen hosszú utazások alkalmával az emberek elgémberednek. Ez különösen a sofőrök esetében lehet számos veszély forrása. Nem árt tehát, ha időnként igazítunk a tartásunkon, akár vezetés közben, akár ha meg állnunk egy közlekedési lámpánál, mert ezzel is fokozzuk az éberségünket.

Mikor megállunk, ha van két perc magunkra,  - és kinek nincs - helyezzük mindkét lábunkra a talajra, a tenyerünket a térdünkre, lazítsuk el a vállainkat, nézzünk a nem túl távoli messzeségbe, és hagyjuk, hogy a teljes súlyunk ránehezedjen az ülésre, a gerincünk pedig az ülés támlájának támaszkodjon.

Emeljük fel a fejünket, lélegezzünk mélyen és ritmikusan mintegy fél percig, és képzeljük azt hogy a vezetés és az utazás okozta feszültségek elolvadnak és az ülésen keresztül leáramlanak a talajba.

Mozgás

Akármekkora a kísértés, hogy minél hamarabb elérjük az úti célunkat,  ha hosszú útra megyünk, kétóránként feltétlenül álljunk meg az út szélén, vagy egy benzinkúton, hogy kiszállhassunk a járműből, és megmozgathassunk a testünket.

Jót tesz egy kis nyújtózkodás. Többször megfigyeltem már, hogy ilyenkor ösztönösen helyes gyakorlatot végeznek az emberek, egyszerűen, megadják a testüknek, azt amit igényel.

Ilyen gyakorlat a tapsolás a test előtt és mögött, legalább négyszer ismételve, a gyakorlat kinyitja a tüdőt, és a friss csi akadálytalanul tud áramolni.