Csikungról általában

Egy-egy kidolgozott gyakorlatrendszer általában mindhárom sajátosságnak megfelel. A gyakorlatokat a legkülönfélébb módon lehet végezni: állva, ülve, fekve, járás közben, alvás közben, térdelve.

Némelyik gyakorlat lassú mozdulatok sorából áll,  más gyakorlatok statikusak.  Különböző utakon, a test és  a tudat más-más működési formáira hatva,  de végső soron hasonló eredményre vezetnek: gyógyítják, erősítik a testet, sőt mentális szempontból is kedvező hatást fejtenek ki.

A csikung gyakorlatokra fejlődésük során különféle filozófiai áramlatok hatottak, így sok-sok stílus jött össze, - egyes  források szerint kb. 3200 gyakorlatot felölve, -  melyek nagy vonalakban öt fő irányzat szerint osztályozhatók:

  1. Taoista: Célja a test és a szellem erősítése. A természet (az Univerzum és az ember) törvényeihez, a Taohoz kíván igazodni.
  2. Buddhista: Elsősorban a lélek, a  szellem művelését tartja fontosnak. Célja a vágyak lecsendesítése, kioltása.
  3. Kunfuciánus: A fegyelmezett élet és a helyes viselkedés kimunkálása a cél,  a vágyakat megfegyelmezve.
  4. Gyógyászati: Célja az egészség megőrzése, a betegségek gyógyítása, a hosszú élet elérése, gyógyító ismeretek és képességek elsajátítása.
  5. Harcművészeti: Testi és lelki ellenálló képességet fejleszt ki.  Tanítja a  harc hatásos módjait, az erre való képességet erősíti, a test feletti uralomra nevel.