Csikung egy életre

lotus_virag

Csikung egy életre?

A csikung rendszeres gyakorlása újra és újra feltölti a kincset érő csi raktárainkat,  a csit tároló meridiánjainkat, még akkor is, ha alacsony csi-tartalmú előre gyártott és tartósított élelmiszereket fogyasztunk, és a csi újratermelődését segítő alvásban sem bővelkedünk. Persze nem ad felhatalmazást ilyen ételek fogyasztására és a  kevés alvásra a csikung. Mert amire a fizikai testünknek szüksége van, azt meg kell adni számára.

A rendszeres csikungozás szellemi értelemben is előnyös, mivel pihentebbek és magabiztosabbak leszünk tőle, és az életszemléletünk is kiegyensúlyozottabbá válik. Hamar elsajátítjuk, hogyan alkalmazzuk a csikungot a stresszt kiváltó helyzetekben: tudatában leszünk saját testünknek és megtanuljuk az első jelből felismerni a vállunkból kiinduló, majd a mellkasunkat és a gyomrunkat feszítő, vagy az állkapcsunkat összeszorító feszültséget. Légzésünk gyorsulására is azonnal felfigyelünk.

A csikung mozdulatokat bárhol, bármikor végezhetjük, hiszen például a mély légzéssel bármilyen helyzetben ellensúlyozhatjuk a kialakuló stresszt. Hamar megtanulhatjuk, hogy lehet alkalmazni a csikung elveit, hogy az idegesség, a csalódottság és a düh helyett higgadtságot érezzünk. A csikung segít a gondolataink elrendezésében, abban hogy tisztában legyünk az érzéseinkkel, és ezeket az érzéseket egy semleges zónán belül tudatosan kezeljük. Képessé tesz bennünket  az összpontosításra és a tiszta fejjel való gondolkodásra. Tehát a csikung egyik nem várt mellékhatása, hogy tisztán gondolkodó lesz az ember.

"A légzés elmélyítése

Feküdjünk a földre úgy, hogy a fejünk, a gerincünk és a  lábfejünk egy vonalban, a lábszárunk pedig egymás mellett legyen. Lazítsunk, engedjük, hogy a lábunk szétnyíljon, kezünket helyezzük az  alsó bordákra. Lélegezzünk a szokásos módon, és figyeljük, ahogy a bordáink a légzés során le-föl mozognak, és azt, hogy az orrunkon vagy a szánkon vesszük-e a levegőt. Most pedig hosszan és lassan szívjuk be a levegőt az orron át, majd lassan fújjuk ki, szintén az orron át. A bordáknak most erőteljesebben meg kell emelkedniük, és vissza kell esniük. Folytassuk ez a lassú ritmusú mélylégzést legalább két percig."

Titkok nélkül Csikung Angus Clark nyomán