Belső mosoly

IMG_2486

A gyógyító mosoly

Megtanulunk mosolyogni belső szerveinkre, hogy ellazuljunk és enyhítsük a feszültséget.

Cél: Belső, statikus  csikung gyakorlat. Célja a jin szervek ellazítása és erősítése , a tudat lecsendesítése, valamint az anyagcsere stabilizálása.

Sorrend:

 1. Kényelmesen ülünk egy széken, talpunk felfekszik a padlóra, térdünket vállszélességben széttárjuk.  Lazítunk. Kezünket összetesszük ölünkben, a jobbat a bal fölé, hogy lezárjuk energiáinkat. Végezhetjük a gyakorlatot fekve is, ebben az esetben összetett kezünket oda helyezzük a hasunkon ahol a legkényelmesebb.
 2. Becsukjuk a szemünket. Ha elménkben gondolatok keletkeznek, finoman végig gondoljuk és engedjük eltávozni, figyelmünket befelé fordítjuk. Megfigyeljük mit érzünk.
 3. Valami olyan dologra vagy emlékre gondolunk, ami mosolyt vált ki belőlünk. Meleg és őszinte mosolyt, mely meglágyítja szánk sarkát.
 4. Hagyjuk, hogy a mosolynak ez a meleg, lágy és gyengéd energiája felerősödjék.
 5. Az energia követi tudatunkat. Gondolatban a két szem közötti pontra irányítjuk a mosoly energiáját, és hagyjuk felerősödni, mintha meleg víz töltene meg lassan egy mély edényt.
 6. Nyelvünk hegyét a szájpadlásunkra érintjük, közvetlenül a fogak mögött. Hagyjuk, hogy az energia nyelvünkön és torkunkon át törzsünkbe áramoljon. Tudatunk erejével a szívbe, a tüdőbe, a májba, a vesébe és a lépbe irányítjuk, majd összegyűjtjük a köldökünknél. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik szerv hogy néz kis és hol helyezkedik el, nézzünk utána egy orvosi tankönyvben, vagy bízzuk magunkat belső intuíciónkra, hiszen tudatalattink jós ismeri belső felépítésünket. Ha nincs olyan szervünk, amellyel valami gond lenne, akkor egyszerűen csak mosolyogjuk, s majd a meridiánok eljuttatják az energiát a szükséges helyekre. Minden szervben tetszés szerinti ideig tarthatjuk ott a gyógyító energiát. Benn tarthatjuk egy meghatározott számú légzésen át is, vagy amíg azt nem érezzük, hogy túlcsordul, Mi magunk állapítjuk meg azt az időt, amire úgy érezzük, hogy szükségünk van. Ezt jelenti az a kifejezés: "Egy darabig itt tartjuk a Csit."
 7. Gondolatban szívünkbe irányítjuk ezt a meleg, mosolygós és szeretetteljes energiát. Szívünk a nap 24 órájában fáradozik értünk. Itt a remek alkalom, hogy mindezt megköszönjük neki és hálásan gondoskodjunk róla. Hagyjuk, hogy szívünk megteljék a mosolygó energiával. Addig időzzünk itt, amíg csak akarunk, vagy amíg jólesik, vagy nem érezzük, hogy a Csi túlcsordul.
 8. Most a tüdőnkbe küldjük el  a mosolyenergiát. Tüdőnk a nap 24 óráján át dolgozik, hogy friss és tiszta energiával lásson el, és hogy eltávolítsa az elhasználtat. Itt a remek alkalom, hogy mindezt megköszönjük neki és hálásan gondoskodjunk róla. Hagyjuk, hogy a tüdőnk megteljesn a mosolygó energiával. Egy darabig itt tartjuk a Csit.
 9. Most a májunkba küldjük ezt a meleg, gyógyító energiát. A máj a törzs jobb oldalán, a bordák alatt található, ez a testünk legnagyobb szerve. Májunk a nap 24 órájában értünk dolgozik. Itt a remek alkalom, hogy mindezt megköszönjük és hálásan gondoskodjunk róla. Hagyjuk, hogy a májunk megteljen a szeretetteljes, mosoly energiával. Egy darabig itt tartjuk a Csit.
 10. Most gondolatban a vesénkbe küldjük az energiát. A két ököl nagyságú vese derékmagasságban, a gerinc két oldalán található.
 11. Most a lépünkbe küldjük ezt a meleg, gyengéd energiát.  A lép a test bal oldalán található, a májjal szemben, közvetlenül a bordák alatt. Minden áldott nap 24 órán át fáradozik értünk. Köszönjük meg egy mosollyal. Egy darabig itt tartjuk a csit.
 12. Végül gondolatban a köldökünkhöz irányítjuk a csit. Amikor már ott van, abbahagyjuk a mosolygást, hogy szánk ellazuljon, majd mosolyunk meleg áramát szerveinken, a szíven, a tüdőn, a májon, a vesén és  a lépen át lassan köldökünkhöz hozzuk.
 13. A férfiak bal tenyerük közepén helyezik a köldökükre, és a jobbal betakarják. A nők fordítva, a jobb alul, a bal kéz pedig rá. Így maradunk és a köldökünknél lévő meleg energia érzésére összpontosítunk.Ez a mi Csink. Itt van az alsó energia központunk.
 14. Arra figyelünk, hogy milyen érzések jelentkeznek bennünk, és megpróbálunk egy olyan szót, kifejezést, képet vagy szimbólumot találni, amivel jellemezni tudnánk őket. Ha megvan, jól megjegyezzük. Ez lesz a jelszó, amivel bármikor eljuthatunk energiánkhoz. Elég lesz csak rágondolni a jelszóra, máris felelevenítjük némelyik érzetet, amelyet a gyakorlat során tapasztaltunk. Ez segíthet a további gyakorlatoknál, de használjuk felfrissülés gyanánt a mindennapi életben is.
 15. Kezüket ellazítjuk és kényelmes helyzetbe tesszük. Lassan, szinte szempillánként kinyitjuk a szemünket és visszatérünk a kinti világba. Az imént rámosolyogtunk főbb szerveinkre. Megszoktuk, hogy szeretetünket a számunkra fontos embereknek adjuk, ezzel a rövid gyakorlattal önmagunknak adhatjuk át meleg, szerető energiáinkat. Ez egy nagyon egyszerű gyakorlati mód arra, hogy gondoskodjunk önmagunkról. Csökkenti a feszültséget és elősegíti a teljes ellazulást. A gyakorlatnak ezenkívül számos egyéb hatása is van, nyugtatja az érzelmeket, felfrissíti az érzékszerveket, táplálja a a szöveteket stb. És az ember még jól is érzi magát utána.

Tanuljuk meg, hogy majd bármikor, szükségünk vagy kívánságunk szerint alkalmazni tudjuk. Ez az egyik legkedvesebb dolog, amit magunkkal tehetünk.

Mosolyogjunk magunkra!

Csikung a testenergia tudatos alkalmazása könyv alapján.Írta: James Macritchie