Csi és a Csikung

A "CSI" szó jelentése: energia, lélegzet, prána... Az ősi keleti, ezen belül a kínai elgondolás szerint a CSI az élet lehelete, minden éltetője a bolygón.  Könnyen megtanulható az egészséges étrend, a testmozgás és a meditációs gyakorlatok segítségével, hogyan használjuk a CSI-t mindennapjainkban, miként erősítsük egészségünket, fokozzuk jó közérzetünket.

A CSI áramlását alakíthatjuk, fejleszthetjük meditáció és testmozgás segítségével. A Csikung gyakorlatai lehetővé teszik, hogy fizikai mozgás segítségével egyensúlyban tartsuk a CSI-t.

"Minden életmódnak, születésnek és változásnak a gyökere  a "cs'i" /energia/; az égben a földön megszámlálhatatlan dolog mind ennek a törvénynek veti alá magát. Így, külső cs'i burkolja az eget és a földet, és a belső cs'i ezeket aktivizálja. Mindennek a gyökere a cs'i; a cs'i a mennydörgés, az eső, a felhők szülője, a cs'i a világosság forrása, amiből fényét a nap, a hold és a csillagok merítik; itt születnek az évszakok, neki köszönhető mindazon megszámlálhatatlan dolog, amely a világunkat képezi, fejlődésünk, felhalmozásuk, megőrzését. Az ember élete pedig teljes egészében  cs'i-nek köszönhető."

Nei Csing

E régi taoista szöveget azért idéztem, mert az alapvető elméletet ismerteti,   -  különleges stílusban megfogalmazva - , amely szerint minden élet és a világmindenség minden anyaga az energiától függ.

Az energia dinamikus erő, amely megállíthatatlanul áramlik szervezetben. Egyesek szerint az "élet" szó helyettesíthető lenne az "energiával", miután a két fogalom között elenyésző a különbség. Ám elengedhetetlen a két fogalom értelmezése, csak így érthetjük meg pontosan a szervezetre vonatkozó energia-elméletet. Gyakorlatilag maga az élet bizonyítja az energia jelenlétét a szervezetben. Energia nélkül minden olyan tevékenység, amelyet általában az élethez kapcsolnak; a beszéd, alvás, evés, gondolkodás, olvasás és hallás nem volna lehetséges. Azonkívül a szervezet mindegyik funkciójához - akár érzékelhetők akár nem nem - szükség van energiára.

A táplálék és a levegő fontos energiaforrásokká válnak, amellyel nemcsak pótoljuk mindazt, amit egy nap folyamán elhasználtunk, hanem életünk feltételei.

Melyik ételben van a legtöbb Csi-energia?

A makrobiotikusok  hirdetik egy ideje, hogy a legtöbb csi a  vegyszerek nélkül termelt, tartósító eljárással nem kezelt, finomítatlan, friss hazai termékekben van. Energetikailag az van a legközelebb hozzánk. Hazai terméket vásárolva mindig az évszaknak megfelelő táplálékhoz juthatunk. A legjobb a bioétel. Amikor  hazai bioételt fogyasztunk, magunkba szívjuk  a gazda pozitív Csi-energiáját is, aki teljesen természetes úton folytatja gazdálkodását, ami egyben az ország javát is szolgálja. A haza ételek vásárlása nem utolsó szempontból jó a gazdaságnak is.

Egyébként a hagyományos testmozgás nem képes az energiát pótolni. Ezek a gyakorlatok gyorsítják az öregedés folyamatát és az energia felhasználását, és egyáltalán nem pótolják az energiaveszteséget. A csikung gyakorlatai viszont kitűnően alkalmasak a Csi-energia egyensúlyban tartására, gyűjtésére, átalakítására, nemesítésére.

Végül nézzük a Csikung gyakorlásának áldásait:

 1. Erősíti, egyensúlyban tartja és táplálja az összes meridiánt és a szerveket, ezáltal elkerülhetjük a betegségeket.
 2. Izomlazító hatású. A Csikung izomösszehúzás helyett izmok lazításával és a Csi szabad áramoltatásával fejleszti erőnlétünket.
 3. A lassú, mély légzéssel javítja a szív és  a tüdő működését. A tudatos mély légzés az energiamozgatással párosulva több oxigént juttat sejtjeinkhez, mint a rendszeres tornázás (aerobic, kerékpározás, kondi stb).
 4. Idegrendszer erősítő, mozgáskoordináció-javító és stresszoldó.
 5. Javítja a keringést és az érrendszer működését.
 6. Gyenge fizikumúak és betegek is gyakorolhatják.
 7. Fejleszti az egyensúlyérzetet.
 8. Fokozza az inszalagok  rugalmasságát.
 9. Gyorsítja az operáció, baleset utáni felépülést.
 10. Kiegyensúlyozza az érzelmeket.
 11. A spirituális érzékeléshez elősegíti az energiacsatornák megnyitását.
 12. és így tovább..